Tilat juhlien järjestämiselle

Tilojen valitseminen juhlille voi olla vaikeaa, varsinkin jos väkeä on tulossa enemmän kuin muutama. Pienet juhlat on helppo järjestää kotona, erityisesti jos kutsuttavat ovat ystäviä ja sukulaisia. Tällöin järjestely ja siivoaminen on usein rennompaa ja helpompaa, kuin tuntemattomampia kestittäessä. Ystävät osaavat jo olla kotonasi kuin kotonaan, jolloin he voivat käydä itse vaikkapa jääkaapilla hakemassa täydennystä juomiinsa.

Muualla juhlien järjestäminen puolestaan voi olla hyvä vaihtoehto, kun vieraita on tulossa enemmän. Vuokrattavissa tiloissa on usein se hyvä puoli, että ne ovat valmiiksi siivottuja, jolloin juhlien järjestäjän ei tarvitse käyttää aikaansa siistimiseen. Järjestäjälle saattaa koitua kuitenkin loppusiivouksen tekeminen, riippuen tilan vuokrasopimuksesta. Tästä huolimatta muualla juhlien järjestäminen voi olla henkisesti miellyttävämpi kokemus, koska tällöin ei tarvitse miettiä, miltä oma koti näyttää.

Juhlat kotona

Kotona juhlien järjestämisessä kannattaa ottaa huomioon ensiksi vieraiden määrä ja asunnon koko. Kuinka iso on olohuoneesi, jossa kutsuttavat viettävät aikaansa? Onko sinulla tarpeeksi istumapaikkoja? Jos vieraat mahtuvat sopivasti istumaan esimerkiksi ruokailun aikana, ovat juhlat tällöin todennäköisesti mielekkäät. Vaihtoehtona voi olla myös kutsuttavien saapumisen porrastaminen, mutta tämä riippuu erityisesti juhlien luonteesta. Tila-asiassa kannattaa ottaa huomioon myös tarjoilujen asettelu, sillä järkevällä asettelulla säästät tilaa.

Jos tila uhkaa loppua kotona, voit mahdollisuuksien mukaan käyttää muita huoneita aukaisemalla ovet juhlien ajaksi. Lastenhuoneessa tai vierashuoneessa voi olla sopivia pöytiä ja tuoleja vieraiden käyttöön. Usein juhlissakin syntyy niin sanottuja kuppikuntia, jotka mieluusti haluavat jutella keskenään rauhassa. Tällöin eri huoneiden käyttö on heillekin mieluista. Parveke on myös kerrostaloasunnossa mainio erillistila juhlille, mihin mahtuu tarvittaessa vaikkapa tarjoilupöytä.

Juhlat muualla

Jos koti ei millään muotoa sovellu juhlillesi syystä tai toisesta, jää vaihtoehdoksi juhlatilan vuokraaminen tai lainaaminen. Juhlatiloja on useimmissa kaupungeissa ja kunnissa vuokrattavana. Hinnat ja sopimukset vaihtelevat runsaasti, joten ota niistä selvää etukäteen, ettei juhlista muodostu ikävä taakka. Joskus tiloja voi olla mahdollista saada jopa maksutta. Kannattaa olla esimerkiksi kuntien ja seurakuntien nuorisotoimiin yhteydessä. Monet nuorisotilat voivat olla esimerkiksi viikonloppuisin tyhjillään.

Muita vuokrattavia tai lainattavia tiloja voivat olla esimerkiksi kaupunkien ja kuntien tilapalvelujen hallinnoimat rakennukset sekä erilaisten yhdistysten tilat, kuten vaikkapa työväentalot. Yleensä kuntien verkkosivuilta löytyy tietoa vuokrattavista juhlatiloista. Myös koulut voivat olla varattavissa. Vanhoissa kouluissa on oma tunnelmansa, joka saattaa sopia juuri sinun juhliisi. Vuokrattavissa tiloissa kannattaa tarkistaa etukäteen, voiko niissä käyttää alkoholia tai kuinka myöhään juhlia voi jatkaa.

Juhlatilat teeman mukaan

Tärkeintä juhlapaikalle on – oli se sitten oma kotisi tai vuokrattu tila – sen soveltuminen juhlien teemaan. Jos juhla on rento, enimmäkseen kavereillesi suunnattu tilaisuus, voi oma kotisi olla juuri se oikea paikka juhlien järjestämiseen. Liian jäykkä ja virallisen oloinen juhlatila voi pilata tunnelman. Tällaisessa tilassa kukaan ei pysty rentoutumaan, ja juhlista jää ikävä maku jälkikäteen sekä järjestäjälle että vieraalle.

Toisaalta taas oma koti voi jäädä hyvin pieneksi ja vaatimattomaksi, jos juhlien tarkoituksena on juhlistaa jotain erityistä. Kohtuuhintaisenkin vuokratilan saa sisustettua pienellä vaivalla tyylikkään näköiseksi, joka tekee juhlistasi mieleenpainuvan. Juhlan teema vaatii arvoisensa tilan ja tällöin vuokrattu tila voi soveltua paljon paremmin esimerkiksi hieman virallisempaan tilaisuuteen. Vieraita voi myös kiinnostaa juhlapaikan historia, jos päädyt valitsemaan juhlillesi esimerkiksi vanhan mutta tyylikkään rakennuksen.

Muita vinkkejä juhlapaikkaa pohtiessa

Kuten jo toisessa artikkelissamme “Vinkit pihajuhlien järjestämiseen” kerromme, voi juhlia järjestää myös pihalla. Kotona juhlia järjestettäessä voi eri huoneiden lisäksi jatkaa juhlatilaa pihalla, sään niin salliessa. Jos kotonasi on katettu terassi, on se varsin oiva paikka monenlaiseen tarkoitukseen. Parhaimmillaan vieraat voivat oleskella ja syödä ulkona terassilla, mutta sinne voi myös viedä tarjoilupöydän ja muut tykötarpeet, joita muuten joutuisi asettelemaan sisätiloihin.

Tavaroiden lainaaminen kotiin tai vuokratilaan

Artikkelissamme “Lainaa ja vuokraa tavaroita juhlia varten” kerromme lisää, mitä tavaroita kannattaa vuokrata ja lainata juhliisi. Tavaroiden lainaaminen määrittelee myös pitkälle sitä, missä juhlat kannattaa järjestää. Vuokratiloissa on usein saatavilla tarpeeksi tuoleja ja pöytiä juhliasi varten, mutta vuokratiloista voi myös kysellä lainaa tuoleja kotiisi, jos istumapaikat eivät tunnu riittävän. Tässäkin asiassa kannattaa ottaa yhteyttä kuntaasi tai seurakuntaasi, jotka saattavat vuokrata tavaroita kohtuulliseen hintaan.

Ruoan valmistaminen kotona tai vuokratiloissa

Yksi juhlien tärkeimpiä asioita ovat tarjoilut ja erityisesti ruoat. Kotona ruoan valmistaminen on toki helppoa, mutta usein pullonkaulaksi muodostuvat säilytystilat – tai ennemminkin niiden puute! Vuokratiloista kannattaa tarkistaa, onko niissä käytettävissä kunnollista keittiötä, astioita sekä ruokien säilytykseen soveltuvia jääkaappeja. Vuokratilojen riittävät astiat jo itsessään vähentävät stressiä, sillä parhaimmillaan voit viedä paikan päälle vain kotonasi valmistetut ruoat. Mahdolliselle pitopalvelulle kannattaa kertoa myös juhlatilan keittiön varustuksesta.

Yhteenveto juhlien järjestämisestä kotona tai muualla

Yksiselitteistä neuvoa juhlapaikan valitsemiselle ei ole olemassa, mutta kuten alussa kerroimme, kannattaa ensiksi laskea vieraiden määrä ja istumapaikkojen riittävyys. Tämän jälkeen on tarpeen tarkistaa ruoanlaitto- ja ruokien säilytysmahdollisuudet sekä tarvittava tila tarjoilujen asetteluille. Juhlien teema määrittelee sitten muuten juhlapaikan valinnan. Tärkeintä on kuitenkin se, että juhlat ovat juhlittavan näköiset – järjestettiin ne sitten kotona tai vuokratussa, erillisessä ja isommassa juhlatilassa.