Näillä vinkeillä onnistut pihajuhlien järjestämisessä varmasti

Suomen kesä on lyhyt ja vähäluminen, niin kuin sanonta kuuluu! Oikeastihan tämä kesä, 2019, on ollut todella mainio kelien puolesta, joskin heinäkuu mentiin aika koleissa merkeissä. Talven ja lämpöisen kevään jälkeen on helppo huomata, että suomalaiset ovat kesäkansaa. Suurin osa meistä tykkää viettää kaiken mahdollisen valveillaoloajan ulkona heti, kun siellä vain tarkenee. Kesän tulo laajentaa myös ihmisten reviiriä, ja omasta takapihasta tuleekin kuin toinen olohuone.

Pihajuhlat ovat olennainen osa Suomen kesää

Suomalaiset ovatkin usein melko kiintyneitä takapihoihinsa, ja piha otetaan heti mukaan myös juhlatilaisuuksiin ja kekkereihin, kunhan vaan nurmikko vihertää. Pihajuhlien kannalta tärkeintä onkin ettei sada, sillä lämmintä voi pukea aina helposti päälle. Yleisimpiä pihajuhlien aiheita Suomessa ovat luultavasti ainakin ylioppilasjuhlat, rippijuhlat ja syntymäpäivät. Kuitenkin ihan tavallisetkin grillibileet tai paremman kansan rapujuhlat ovat erittäin toivottuja ja hyväksi todettuja syitä kohottaa kuohuviinilasia. Korkeimmat stressitasot pihajuhlissa kuuluvat poikkeuksetta niiden järjestäjälle!

Juhlat voidaan toki saada pystyyn vähälläkin vaivalla, kunhan ottaa huomioon muutaman seikan ennen juhlapäivää. Huomiota kannattaa kiinnittää muutamaan perusasiaan, minkä lisäksi juhlaisäntänä tai -emäntänä olemista helpottavat ihan pienetkin jutut, joita ei ole ehkä tullut ajatelleeksi. Helpoimmalla pääsee, kun pitää juhlat yksinkertaisena. Hienoa pihajuhlissa onkin, että ihmiset eivät ole tulleet katsomaan kodin sisustusta, vaan olemaan ulkona nauttimassa kesästä ja toistensa seurasta. Yksinkertaisuus pätee myös esimerkiksi astiavalintoihin, tarjoiluihin ja koristeluihin.

 • Helpoin tapa on käyttää pihajuhlissa kertakäyttöastioita
 • Pidä juhlat yksinkertaisena
 • Varaa tarpeeksi istumapaikkoja
 • Tarjoa helppoa ja tuoretta syötävää

Pihajuhlien syötävät tarjoilut

Usein oman kodin koko rajoittaa kutsuttujen määrää talvijuhlissa, mutta piha tuo mukavasti lisätilaa. Jos järjestät esimerkiksi syntymäpäiviä tai rennompia ylioppilasjuhlia, kannattaa valita muutama helppo suolainen tarjoiltava ja panostaa makeaan, tai toisin päin. Tärkeimpiä asioita ovat naposteltavat ja tietysti kakku, jos kyseessä eivät ole grillijuhlat. Yksi helpoimmista mutta kuitenkin näyttävistä kesäherkuista on voileipäkakku, joita voi kerralla tehdä kahta tai kolmeakin laatua samaan aikaan.

Voileipäkakkuun voidaan tehdä tonnikalasta, lohesta tai kanasta helppo täyte, ja kuorrutus. Muutaman ainesosan suklaakakkuja taas on netti pullollaan. Lisäksi todella helppoja ja hyviä syötäviä ovat pizza ja piirakkapohjaiset suolaiset ja makeat. Nykypäivänä ei ole myöskään synti ostaa esimerkiksi korvapuusteja kaupasta valmiina. Tehokkaana stressinpoistokeinona voit varata juhlien järjestämiseen ja leipomiseen vaikka vain yhden tai kaksi päivää. Tämä rajoittaa myös tarjottavien määrää, hyvällä tavalla.

Pihajuhlien juotavat tarjoilut

Nesteistä on hyvä varata kahvia ja maitoa, sekä kuohuviiniä ja muita alkoholillisia vaihtoehtoja hieman juhlan tyypistä riippuen. Myös booli on monilla osa kesäjuhlia, mutta siitä kannattaa tehdä mieluummin vähän liian mietoa kuin liian vahvaa. Viineistä kannattaa valita kesäisiä ja pirteitä valkoviinejä ja roseita, grillijuhliin taas kepeää punaviiniä, joka käy sekä lihalle että seurusteluun. On parempi panostaa vain yhteen tai kahteen alkoholipitoiseen juomaan.

Tärkeää on muistaa myös esillä oleva vesitarjoilu ja muut alkoholittomat vaihtoehdot, sillä suomalaisilla on tapana juoda liikaa. Pyydä Alkosta vinkkejä muutamasta alkoholittomasta vaihtoehdosta. Alkoholiton booli onnistuu helposti kahdella maulla, limellä, sokeriliemellä ja soodavedellä. Myös lapsien suosikki marjamehu on olennainen osa pihajuhlia, ja maistuu varmasti myös autoileville. Tarjoilut kannattaa laittaa sisälle ja pyytää vieraita noutamaan syötävät ja juotavat sieltä, sillä etenkin sokeriset tarjoilut voivat houkutella paikalle ampiaisia.

 • Pidä myös ruokatarjoilu yksinkertaisena
 • Ihmiset rakastavat naposteltavia
 • Tarjoiltavat kannattaa jättää sisälle
 • Muista myös alkoholittomat juomavaihtoehdot

Pihajuhlien koristelu

Tarjoiltavien ruokien ja juomien lisäksi pihajuhlissa täytyy ottaa huomioon pihan istumapaikat. Ei ole häpeällistä käydä pyytämässä naapurilta pihatuoleja ja pöytää lainaan, sillä samalla voit ilmoittaa juhlista myös heille. Olemme kuulleet huhuja, joiden mukaan jotkut jopa kutsuvat naapureitaan pihajuhliinsa, mutta tämä taitaa olla Suomessa poikkeuksellista. Astioina kannattaa käyttää kertakäyttövälineitä, etenkin yli 20 hengen juhlissa. Jos pihajuhlissa on grilliteema, vieraat arvostavat posliinisia lautasia ja metallisia ruokailuvälineitä.

Kannattaa harkita myös varjoisan paikan asentamista pihalle, jos säätiedotuksessa luvataan kovia helteitä. Pöydät voi koristella esimerkiksi värikkäillä pöytäliinoilla mutta muuten pihajuhlien koristelu kannattaa jättää minimiin. Tärkeimmät tunnelmanluojat ovat kynttilät ja hyttyssavut. Hienompiin juhliin voi harkita uuden ulkovalosarjan ostamista. Muista varata pari vilttiä vilukissoille. Jos juhlissa on päivänsankari ja haluat paikalle jotain todella yllättävää, osta juhlakaupasta piñata. Se sopii hyvin sekä lapsille että etenkin aikuisille.

 • Pihajuhlien paras koriste on oma piha
 • Panosta mieluummin puutarhan kukkiin kuin juhlakrääsään
 • Muista kynttilät ja hyttyssavukkeet
 • Jos mukana on lapsia, varaa osa pihasta peleille ja leikeille

Pihajuhlien vinkit, joita et ehkä tullut ajatelleeksi

Pihajuhlien järjestämiseen liittyy tiettyjä klassisia tilanteita, joihin kannattaa puuttua jo etukäteen. Tärkein on tietysti tehdä B-suunnitelma sen varalta, että sataa. Kannattaa mitoittaa ja aikatauluttaa juhlat niin, että tarpeen tullen kaikki vieraat mahtuvat myös sisälle. Jos sinulla ei ole tarpeeksi istumapaikkoja, improvisoi: laita muutama räsymatto ja sohvatyyny nurmikolle istumapaikoiksi. Tämä antaa omiin juhliin hyvää tee-se-itse-tunnelmaa, ja oikeasti kaikki tykkäävät istua maassa tai lattialla vauvasta vaariin.

Pihajuhlia edeltävinä päivinä muista laittaa jäät pakkaseen, sillä jäiden tarjoilu juomien kanssa on hyvin olennainen osa hyviä juhlia. Vaikka lähes kukaan ei enää tupakoi, kannattaa varata säilykepurkki tuhkakupiksi potentiaalisille tupruttelijoille. Helpoin tapa soittaa taustamusiikkia on Spotifyn valmiit listat, mutta voit myös koota listat itse tai soittaa musiikkia ihan tavallisillakin formaateilla. Musiikkia on hyvä olla varattuna noin viideksi tunniksi, sillä harvat juhlat kestävät tätä pidempään. Näillä vinkeillä kesän rientoihin!