Lainaa ja vuokraa tavaroita juhlia varten

Suunnitteletko juhlien järjestämistä? Haluat ehkä pitää juhlat kotonasi tai omalla pihallasi, mutta sinulla ei ole tarpeeksi astioita, tuoleja ja pöytiä tai muita tarvikkeita. Tavaroiden ostaminen yksittäisiä tai edes vuosittain toistuvia juhlia varten voi tuntua aika turhalta, etenkin kun tavaroille pitäisi löytää säilytyspaikka juhlien väliajoiksi. Helpompaa onkin vuokrata tai lainata tarvitsemansa tavarat juhlia varten. Seuraavassa vinkkimme lainaamiseen ja vuokraamiseen.

Lainaa tutuilta tai etsi Facebookista

Lautaset kavereilta, viinilasit anopilta, tuoleja naapurista… Edullisin, joskaan ei välttämättä vaivattomin tapa hankkia tavaroita lainaan, on kysellä kavereilta, sukulaisilta ja naapureilta. Myös Facebookin erilaisista ryhmistä voi löytää monia tavaroita lainaan joko ilmaiseksi tai pientä korvausta vastaan. Kun astioita ja huonekaluja lainaillaan monesta paikasta ja yhdistetään omiin tavaroihin, on lopputulos yleensä iloinen sekamelska vähän kaikkea. Tällainen lainailutyyli sopiikin parhaiten rentoihin illanistujaisiin.

Astioiden lainaaminen ja vuokraaminen

Suurissa ja tyyliltään muodollisemmissa juhlissa, esimerkiksi häissä, juhlavuutta lisää astiaston yhtenäisyys. Astioita ja muita juhlatarvikkeita vuokraavia yrityksiä on alkanut ilmaantua varsinkin suurimpiin kaupunkeihin. Myös erilaiset yhdistykset, kuten Martat tai Maa- ja kotitalousnaiset saattavat vuokrata astioita. Yhdistysten jäsenet saattavat saada astiat lainaan jopa ilmaiseksi. Myös ravintoloista voi tiedustella mahdollisuutta astioiden vuokraamiseen. Etenkin arkisin auki olevat lounaspaikat saattavat hyvinkin vuokrata astioitaan viikonlopun juhliin.

Astioita kannattaa vuokrata aina vähän enemmän kuin vieraita on tulossa. Astioita voi mennä rikki, tai joku vieras saattaa tarvita uuden lautasen tai lasin jostakin muusta syystä. Kannattaa myös miettiä tarkkaan, millaisia tarjoiluastioita ja ottimia tarvitaan. Astioita vuokraavat tahot osaavat yleensä opastaa asiakkaitaan. Lisäksi tarvetta voi olla kattiloille tai vaikkapa suurtalouskokoiselle kahvinkeittimelle. Myös kylmätasoja ja lämpöhauteita on mahdollista vuokrata.

Huonekalut

Vuokrattavia huonekaluja on eri palveluntarjoajilla tarjolla laidasta laitaan. Yleisimmät juhlissa tarvittavat kalusteet ovat tietenkin pöydät ja tuolit. Tarvittavien pöytien määrää arvioitaessa on syytä pitää mielessä myös tarjoilupöydät, mahdolliset apupöydät keittiötiloihin sekä tietenkin lahjapöytä. Vuokralle tarjotaan myös sohvia, raheja ja Fatboy-säkkituoleja, jotka sopivat rennompaan tunnelmaan. Myös baaritiski jakkaroineen on mahdollista vuokrata. Älä kuitenkaan innostu liikaa laajoista valikoimista ja sullo juhlatilaasi liian täyteen kaikkea mahdollista.

Muista ajatella myös käytännön asioita. Tarvitaanko juhlapaikkaan naulakoita? Pitäisikö keittiötilan eteen saada sermi tai muu tilanjakaja? Onko tarvetta rajata tilaa sisältä tai ulkoa köysien ja tolppien avulla? Tarvikkeet tähän kaikkeen on mahdollista vuokrata. Samoin on tarjolla kylmäkaappeja, liesitasoja ja erilaisia valaisimia. Ennen erilaisten sähkölaitteiden vuokraamista on kuitenkin tärkeää varmistaa, että sähköä on saatavilla turvallisesti. Yhtenään palavat sulakkeet eivät ole omiaan lisäämään juhlatunnelmaa.

Teltat ja muut isommat tuotteet

Suomen kesään puutarhajuhlia suunnittelevan on syytä varautua säähän kuin säähän. Niin sateelta kuin paahtavalta auringoltakin suojaavat hyvin erilaiset teltat ja katokset. Viilenevien iltojen varalle telttoihin on mahdollista saada myös esimerkiksi kaasulla toimivia lämmittimiä. Isommissa juhlateltoissa on yleensä myös jonkinlainen lattiarakennelma, jonka ansoista kalusteet pysyvät hyvin paikoillaan ja tanssiminen on mukavampaa kuin paljaalla nurmikolla, jonne kenkien korot uppoavat helposti.

Koska vuokralle saa lähes mitä tahansa, on juhlien järjestämisessä rajana vain oma mielikuvituksesi. Rentoihin kesäjuhliin voi vuokrata vaikkapa kylpytynnyrin tai saunan. Näiden, kuten toki kaikkien muidenkin vuokratavaroiden kohdalla on erityisen tärkeää noudattaa vuokraajan ohjeita lämmittämisestä ja muusta käytöstä. Isoja juhlia suunnittelevan on syytä huomioida myös aivan kaikki käytännön asiat. Monikymmenpäinen vierasjoukko tarvitsee myös riittävät wc-tilat. Onneksi tähänkin löytyy apu vuokramarkkinoilta ja bajamaja-tyyppisistä ratkaisuista.

Yleisiä vinkkejä tavaroiden vuokraamiseen

Aloita vuokrattavien tavaroiden etsiminen ajoissa, jotta saat mitä haluat parhaaseen mahdolliseen hintaan. Pohdi myös tarvikkeiden kuljetusta. Vuokraavat yhtiöt tarjoavat usein kuljetuspalveluja joko vuokrahintaan sisältyen tai erillistä maksua vastaan. Yleensä tämä on se vaivattomin vaihtoehto saada tavarat paikalle ja sieltä pois. Huomioi myös se, että kaikkea ei kannata jättää juhla-aamuun, vaan tavarat kannattaa vuokrata riittävän pitkäksi ajaksi, jotta järjestelyyn ja siivoamiseen jää aikaa.

Tavaroita vuokratessa on myös syytä selvittää, mitä niille on tehtävä ennen palautusta. Usein vuokraajat toivovat, että pöytäliinoja tai muita tekstiilejä ei pestäisi itse, vaan niiden vuokrahinta sisältää yleensä pesulakulut. Joskus on myös mahdollista sopia, että käytetyt astiat palautetaan likaisena. Monen kymmenen vieraan astioiden tiskaaminen kotioloissa voikin olla hankalaa. Toisaalta esimerkiksi kylpytynnyrit pyydetään yleensä palauttamaan pestynä, tosin tähänkin pesun voi aina ostaa vuokraavalta taholta.

Tutustu sopimusehtoihin

Pitkien sopimustekstien lukeminen voi tuntua turhauttavalta ja tylsältä, sillä asiakas ei yleensä pysty ainakaan kovinkaan paljoa vaikuttamaan yritysten laatimiin sopimuksiin. Sopimuksessa kannattaa kuitenkin kiinnittää erityistä huomiota muutamiin asioihin. Ne ovat maksuehdot, peruutusehdot sekä korvausvastuu. On mahdollista, että vuokrauksen hinta maksetaan osittain tai kokonaan varauksen tekemisen yhteydessä. Asia kannattaa selvittää eri palvelutarjoajia vertaillessa, ettei maksamisen ajankohta tule yllätyksenä.

Jos vuokratuotteet on maksettu etukäteen, on syytä selvittää tarkkaan, millaiset peruutusehdot ovat. Huomaa, että yritys voi periä jonkinlaisen peruutusmaksun silloinkin, kun ennakkomaksua ei ole maksettu. Korvausvastuun merkitys kasvaa sen mukaan, mitä suurempia vuokrattavat tavarat ovat. Yksittäistä rikkoutunutta viinilasia ei välttämättä joudu korvaamaan lainkaan, mutta rikki mennyt telttakatos onkin jo aivan eri asia. Selvitä, millaiset vakuutukset vuokraajilla on, tai korvaako oma kotivakuutuksesi vaurioituneita vuokratavaroita.