Hauskat teemajuhlat

Pukuihin, koristeluun ja juhlan ohjelmaan sovittu yhteinen teema voi olla hyvin järjestetyissä juhlissa kirsikka kakun päällä. Kun olet perehtynyt artikkeliin Juhlat tulossa – mitä kaikkea pitää huomioida?, voit hyvin jatkaa juhlien suunnittelua valitsemalla teeman, jonka lähetät vieraille kutsujen mukana! Teemajuhlien järjestämisen ei tarvitse olla kalliiden ammattilaisten etuoikeus, tunnelmaan pääsee loistavasti jo pienelläkin budjetilla ja operoimalla sillä, mitä kaapista sattuu löytymään.

Satuteemat

Jokaiselle meistä on luettu pienenä satuja, ja niillekin joille Disneyn elokuvat eivät ole olleet osa lapsuutta, ovat niiden hahmot varmasti tuttuja. Liisa Ihmemaassa-kirjaa ei ole jokainen lukenut, mutta valkoisen jäniksen perässä seikkailevan tytön ihmeellisen maailman estetiikka on kaikille tuttua. Nalle Puh-teema sopii erittäin hyvin pyjamabileisiin jossa tarkoitus ei ole bilettää, vaan rentoutua. Tyttöjen iltaan sopii puolestaan prinsessasatujen teemahahmot Elsasta Mulaniin.

Leffateemat

Avengerin supersankareita vai Bond-leffojen tyylikkäitä pukuja? Elokuvaklassikot ovat hyvä tapa antaa vierailijoille visuaalisia ideoita siitä, minkälainen tyyli illan juhlissa on luvassa. Helppo tapa saada iltaan ohjelmaa on tietenkin katsoa teemaan sopiva leffa, mutta monien elokuvien esittelemistä juomista ja ruoista voi ottaa vaikutteita oman pöydän kattauksiin. Sillä on teeman kannalta väliä, tarjoillaanko juomat ravistettuina vaiko sekoitettuina. Vai mitä, Mr. Bond?

Ideoita ei tarvitse rajoittaa yksittäisen elokuvan sisään. Teemaksi voi ottaa myös oikean elämän leffatähdet, tai TV-sarjan. Game of Thrones-sarjan tultua päätökseensä internet on tulvillaan ideoita, joilla voi toteuttaa oman valtapelihenkisen juhlaillan ilman liian yllättäviä käänteitä. Jos paikallaolijoista kaikki ovat teemaleffan tai -sarjan vannoutuneita faneja, kannattaa harkita yhdeksi ohjelmanumeroksi leikkimielistä tietovisaa, jossa parhaiten menestyneelle on hankittu jokin pienen budjetin palkinto.

Kulttuuriteemat

Teemajuhlat ovat hyvä tapa esitellä vieraille omaa kulttuuriaan, tai lähteä yhdessä maku-ja estetiikkamatkalle silloin kun rahat eivät riitä lentolippuihin. Juhlissa voi tarjota joko perinteisiä ruokia tai niiden moderneja versioita ja koristeluissa voi ottaa huomioon kohdekulttuurin väri- ja materiaaliteemat. Esimerkiksi japanilaisen kulttuurin pelkistetty, mutta huippuunsa hiottu estetiikka sopii mihin vuodenaikaan tahansa, eikä kuppi teetä ole pahaksi kenellekään. Myöskään sushia ei kannata unohtaa!

Syksyn pimeyden ja harmauden romahtaessa päälle voi värejä ja makuja taas hakea väreilevän energisestä intialaisesta kulttuurista. Mausteiset currypadat palauttavat elinvoiman kehoon, ja mieli lepää kirkkaiden pinkkien, oranssien, punaisten ja purppuraisten tyynyjen ja peittojen äärellä. Mieltä voi hoitaa myös aromaterapialla suitsukkeiden ja tuoksukynttilöiden muodossa – muistathan kuitenkin tällöin varmistaa, ettei vieraidesi joukossa ole astmaatikkoja, joille savu tai tuoksut voivat aiheuttaa hengitysoireita.

Naamioteema

Naamioiden juhlista saat kaiken ilon irti kutsumalla paikalle ihmisiä, joista kaikki eivät tunne toisiaan. Naamiaisjuhlat ovat entisaikaan olleet muodollisia, ylellisyyttä ja glamouria henkiviä tapahtumia, joissa tärkeintä ei ole se, kenen kanssa puhutaan, vaan mistä puhutaan. Perinteisesti Venetsiasta kotoisiin oleviin naamiaisjuhliin on sisältynyt myös tanssimista, mutta tämä ei ole mikään vaatimus; seisova pöytä ja hyvä valikoima juomia riittävät hyvin.

Tanssimisesta kiinnostuneille juhlavieraille voi kuitenkin opettaa yhden tai kaksi helppoa tanssia. YouTube on tutoriaaleja täynnä, ja tansseista helpoimmat vaativat usein vain sivuttaista kävelyä, pari ristiaskelta ja siroa viuhkan leyhyttelyä. Jos venetsialaisnaamiot tuntuvat liian jäykiltä ja vaivalloisilta, on niiden nuorempi ja rennompi pikkuserkku perinteiset naamiaisjuhlat. Naamiaisjuhlissa pukeudutaan joko teeman mukaan tai ilman sitä, ja yleensä paras asu palkitaan.

Väriteema

Joskus yksi pullo elintarvikeväriä voi hoitaa 90% juhlaruokien teemoittamisesta. Värien psykologialla on pitkät juuret historiassa, ja joskus jo tietynvärisiin vaatteisin pukeutuminen voi saada ihmisissä aikaan tunnelmaan virittäytymisen. Sinkkujen romanttisesti virittyneissä juhlissa punainen saa aikaan rohkeutta ja kipinää. Vaaleanpunaisen teeman juhlissa taas pääsee kosketuksiin oman hempeämmän, ruusunpunaisen puolensa kanssa, sukupuolesta riippumatta. Mustavalkoinen teema henkii selkeyttä, linjakkuutta ja ryhdikkyyttä.

Värejä voi myös yhdistellä! Miltä kuulostaisivat teemoina esimerkiksi merelliset värit, auringonlasku, tai pastellisävyt? Väriteemoja voi myös yhdistää yleiseen teemaan. Esimerkiksi luonto- tai metsäteemaisiin juhliin sopivat vihreän eri sävyjen lisäksi maanläheiset tai murretut sävyt. Pukeutumiselle värien rajoitteiden asettaminen saa ihmisten mielikuvituksen heräämään ja yksi juhlien hienouksista onkin ihastella muiden pukuja ja katsoa, kuinka jokaisen vieraan oma persoona ilmenee pukeutumisessa.

Puutarhateema

Silloin kun sää sallii ja kukat, lehvästöjen varjostamat puutarhatuolit sekä höyryävät teekannut ovat vierailijoiden mieleen, kannattaa harkita juhlien järjestämistä ulkona. Ulkoilma piristää terveellisyydellään, ja kevään, kesän tai syksyn kauneudesta nauttii parhaiten ensikäden kosketuksen kautta. Hellesää on hyvä syy järjestää juhlat päivänvarjon alla tai puutarhamajassa ja viileneviin iltoihin voi varautua siirtämällä juhlien jatkot sisätiloihin tai tuomalla vieraille vilttejä.

Jokaisella vuodenajalla on omat hurmaavat puolensa ulkojuhlissa. Kevät lumoaa valollaan ja sillä, että vihdoin voi istua ulkona katselemassa vastasulanutta maata. Kesällä maistuvat jääpaloin varustetut drinkit varjossa, ja iltaa voi jatkaa lähes loputtomiin – keskikesällä yö ei tule koskaan. Syksyn piteneviin varjoihin voi tuoda taianomaisuutta puiden oksiin ripustetuilla paperilyhdyillä tai nuotioilla, tai sisällä kynttilöiden, takkatulen ja kuumien juomien avustuksella.